Home / Skip Navigation LinksProjects / Buildings / Fire engineering

Axel Towers - Five round towers add new life to Axeltorv Square in downtown Copenhagen

Photo: Lundgaard & Tranberg Architects

​The new building consists of five tower-like structures, placed asymmetrically and independent of each other.

​The old Scala building in Axeltorv Square has been demolished and a new building consisting of five tower-like structures is reality.

​With a location next to Tivoli Gardens and the Circus Building in central Copenhagen, expectations are sky high for the new building on Axeltorv Square.

Over the years the Scala plot has housed a theater, dance restaurant, warehouse, retail and office center. Now the owner of the site, the property company Norden, has revived Axeltorv Square with a new landmark building with a five tower-like structures with up to 16 floors.

At street level and on the 1st floor, the building is fitted with cafes and shops. The upper floors house ultra-modern office environments designed according to the latest requirements for indoor air quality and energy.

The towers are of different sizes, adapted to the surrounding architecture. The five towers are joined at the top by footbridges, while at street level there is open space between the towers.

Fire safety and wind conditions

The architects Lundgaard and Tranberg have designed the five towers, and COWI was selected as a specialist adviser on strategies and concepts for high-rise structures, fire safety, indoor air quality and energy. COWI also provided a desktop study of the wind climate at the site. The project management is handled by ProCon Denmark ApS.

COWI has, among other things, provided safe escape routes in case of fire in the up to 60 meter tall building. We have also carried out wind analyses that show that it is possible to enjoy a coffee in the square in front of the building without being bothered by the type of gusty winds that often occur when tall buildings are close together.

The facades let the light in

In collaboration with the architects, COWI has designed and optimized the facades in order to reduce the building's energy consumption and ensure the best possible indoor air quality as well as optimal daylight conditions.

The location in the middle of the busy city centre as well as the height of the towers made it a challenge to ensure good daylight conditions in all of the building.

COWI therefore analyzed how the surrounding buildings shade the towers and how the towers shade each other and thus affect the daylight conditions inside.

The building has a complex geometry, and it has was necessary to use advanced simulation tools in the process.

Usually, we analyse selected units and generalize our results. But because the geometry of the new towers is so complex, it has was necessary to calculate in detail for the whole building.

LAST UPDATED: 31.10.2017