Home / Skip Navigation LinksProjects / Buildings / High-rise

Silver Arrow - Value Engineering of new Copenhagen high-rise

Photo: walls a/s

​A new 14-storey residential tower, Silver Arrow, is on the way at Islands Brygge, Copenhagen.  COWI has designed the structures and optimized the original project, with a more flexible and expedient design and lower construction costs as result.

​Silver Arrow is a 14-storey apartment building in Copenhagen with stunning views over the harbor, Amager Common and the Sound.

Each tower storey will hold two apartments of some 150 square metres with large balconies. In total, 26 high-end homes on the upper floors and mixed offices and residential services on the ground floor.

Value Engineering optimizes space and economy

COWI analysed the project to uncover optimization potentials that could secure a better, more economical and more flexible building for the client, walls a/s. However, when COWI joined the project, the layout of the building had already been defined, limiting the possibilities for further optimizations.

At first, the project was modelled in 2D, but COWI prepared advanced Finite Element Method (FEM) calculations in 3D to uncover optimization possibilities. Combined with COWI's experience in high-rise construction, these calculations were used to come up with sound solutions – both in terms of static operation and practical implementation. 

COWI's value engineering analyses and design resulted in e.g. fewer and thinner stabilizing walls and fewer columns. Moreover, post-tensioning steel could be removed from the core. This means that the client gets a building that is faster and easier to build, and the construction costs are considerably reduced.

COWI also prepared value engineering analyses of the pressure ventilation, finding simpler ways of handling pressurization.

Challenging location

The new building will be constructed on a narrow wedge site, directly on top of a pump station with extensive piping.

The shape of the site imposes limitations on the project, and the pump station and its installations limit the load transmission to the foundation and the frame.

In addition, the location itself is a challenge because the pump station, which serves a large area, is to be in operation during the construction phase and must be serviceable once the building is completed.

LAST UPDATED: 04.08.2017